dilluns, 22 de desembre de 2014

Efemèrides marítimes

Avui fa 27 anys de la data d’ingrés del Fons de la Compañía Trasatlántica a l’Arxiu General del Museu Marítim de Barcelona.

El Fons de la Cia. Trasatlántica conté una part de la documentació generada per la companyia naviliera fundada per Antonio López, Marquès de Comillas, anomenada Antonio López & Cia, així com de la seva successora, La Compañía Trasatlántica Española, S.A., creada l’any 1881.

Aquesta empresa va assolir un paper preponderant en el transport de les tropes cap a les colònies antillanes de Cuba i Puerto Rico i també cap a les Filipines i a començaments del segle XX va destacar en el transport de passatgers emigrants.

D’aquest fons destaca la documentació relacionada amb l’administració de la flota de vaixells, les relacions externes mantingudes per la companyia, la gestió del personal i l’administració general de l’empresa.

divendres, 19 de desembre de 2014

Darreres adquisicions de l'arxiu

El darrer ingrés de documents a l’Arxiu General de l’MMB del 2014 són dos llibres d’informació pels passatgers a bord de bucs de la Compañía Trasatlántica.El primer (1922) inclou les tarifes, els itineraris i una relació d'indústries espanyoles, mentre que el segon (1923), a més, conté un article sobre la història de la marina espanyola.Els trobareu integrats al fons de la Compañía Trasatlántica, on destaca la documentació relacionada amb l’administració de la flota de vaixells, les relacions externes mantingudes per la companyia, la gestió del personal i l’administració general de l’empresa.


dijous, 18 de desembre de 2014

Efemèrides marítimes

Avui fa 82 anys va ingressar com a dipòsit a l’MMB el model seccionat del vapor correu Antonio López, procedent de la Cia Trasatlàntica. Construït el 1865 a les drassanes Denny & Brothers de Dumbarton (Escòcia), fins l'any 1885 va mantenir aquest nom. De 1885 a 1892 s'anomenà Patricio de Satrustegui.   
Destinat a cobrir la línea de les Antilles, aquest vaixell tenia capacitat per 111 passatgers de primera classe, 52 de segona i 620 de tercera. El costat de babord presenta la distribució interior del vaixell des de la línia de flotació a les superestructures. 

El 1892 desapareix del Lloyd's Register perquè és venut per transformar-se en veler.

dimecres, 17 de desembre de 2014

Esquitxos del Gotes d'arxiu: Josep Maria Gavaldà i Cabré
Presentem una nova entrega de de la publicació virtual de l’arxiu. L’esquitx del Gotes d’arxiu número 24 dedicat al  fons personal de Josep Maria Gavaldà i Cabré, advocat tarragoní amb residència a Barcelona, expert en qüestions tècniques i històriques relatives a la marina mercant i de guerra.

Trobareu tres documents relacionats amb aquest fons. Trobareu els Esquitxos al vestíbul de les naus del Museu Marítim de Barcelona. Per a més informació us podeu adreçar a l’Arxiu General del Museu Marítim de Barcelona.


diumenge, 14 de desembre de 2014

Efemèrides marítimes

Avui fa 26 anys es va inaugurar l’exposició dedicada a la Compañía Transatlántica Española. Exposició muntada coincidint amb l’ingrés al Museu del fons documental d’aquesta companyia.

    Fotografia del dibuix original: Jordi Isern

L'exposició incloïa diverses reproduccions realitzades per M. Martí Barrionuevo de famosos vaixells de la societat. Un dels més significatius era el "Ciutat Comtal", els viatges del qual van inspirar a Mossèn Cinto Verdaguer, capellà de la companyia, la seva obra més famosa "L'Atlàntida".

El fons dipositat a l’Arxiu General de l’MMB conté una part de la documentació generada per la companyia naviliera fundada per Antonio López, Marquès de Comillas, anomenada Antonio López & Cia, així com de la seva successora, La Compañía Trasatlántica Española, S.A., creada l’any 1881.

Destaca la documentació relacionada amb l’administració de la flota de vaixells, les relacions externes mantingudes per la companyia, la gestió del personal i l’administració general de l’empresa.

divendres, 12 de desembre de 2014

Fons de Josep M. Gavaldà i Cabré, 1875 – 1958

El número 24 del Gotes d’Arxiu està dedicat al fons personal de Josep Maria Gavaldà i Cabré, advocat tarragoní amb residència a Barcelona, que va destacar com a especialista en qüestions tècniques i històriques relatives a la marina mercant i de guerra. Va treballar al Museu Marítim de Barcelona com a cap arxiver, càrrec que ocupà fins a la seva jubilació.
El fons recopila còpies i notes de documents dipositats en diversos centres culturals, correspondència, reculls de premsa, revistes, fulletons, guies i altres publicacions. En termes generals, conté recursos d’informació per a l’estudi de temes marítims en suport de paper i amb un volum d’1,9 metres lineals.

Efemèrides marítimes

Avui fa 100 anys va néixer l’escriptor Patrick O´Brian, a la localitat anglesa de Buckinghamshire, que recupera la millor tradició de la literatura naval de Melvielle i Joseph Conrad.Va publicar una vintena de novel·les sobre la marina britànica durant les guerres napoleòniques, protagonitzades pel capità Jack Aubrey, centrades en l'amistat del capità Jack Aubrey i el metge, naturalista i espia catalano-irlandès Stephen Maturin a bord de HMS Surprise.
Patrick O’Bryan ha estat aclamat com l'autor de la major saga naval de tots els temps. Aquesta sèrie de novel·les èpiques comença amb “Capità de mar i guerra”, que va ser portada al cinema per Peter Weir, amb l'actuació de Russell Crowe com a protagonista (Master and Commander). 


Podeu trobar la col·lecció de novel•les de Patrick O'Brian a la biblioteca de l'MMB. La sèrie està formada pels 20 títols que l’editorial Edhasa va publicar en castellà.